Sve što treba da znaš o menstrualnim šoljama.

Menstrualne šolje mogu biti zbunjujuce. Prije nego što sam kupio prvu, imao sam toliko gorućih pitanja i briga. Kako da ga očistim? Gde mogu da kupim najbolju? Jesu li higijenski? Kao trenutnog menstrualnog gurua, ovdje sam da vam dam sve detalje. Ako imate alergiju na lateks ili silikon, menstrualna šoljica vam možda ne odgovara.

1. Šta je menstrualna šolja?

Menstrualne šolje su male silikonske šolje umetnute u vaginu da pokupe menstrualnu krv. Oni su obično meki i fleksibilni sa stablom za uklanjanje. Menstrualni šalice su ekološki alternativa za jedan koristiti period proizvode kao pad i tampone—možeš ponovo upotrijebi svoju šolju za deset godina. Evo uputstva kako da se uvuče i ukloni pehar.

2. Jesu li higijenski?

Menstrualne šolje su higijenski. Tačka. Iako je primamljivo nazvati čaše bruto, one su visoko zaštitnički protiv curenja informacija i napravljene su sa medicinskim materijalima. Pored toga, menstrualne šolje se stavljaju u miris krvi, tako da ne bi mirisao sumnjivo.

3. Kako ih čistiš?

Prije staviš tvoje menstrualne kup po prvi put, skuhao za pet do deset minuta da ubije sve bakterije. Pobrini se da uradiš isto nakon što ti se ciklus završi. Kupite nježni, antibakterijski sapun ili sredstvo za čišćenje za menstrualne čaše. U međuvremenu, trebalo bi da očistiš čašu sa vodom, čistom i peškirom pre nego što reinsirmišeš. Evo ga video od strane Piksi Cupa da pomogne. Nakon ciklusa, možete ostaviti čašu na suncu nekoliko sati da ubije bilo koji miris. Pobrini se da opereš ruke prije i poslije svake koristi da izbjegneš infekciju.

4. Jesu li sigurnije nego tamponi?

Da. Možda si čuo za Toksični Šok Sindrom, ozbiljan (i rijetko) stanje uzrokuje overgrowth bakterije koji ispuštaju toksine u tijelo. To utječe na menstruaciju ljudi koji koriste proizvode iz unutrašnjeg perioda, kao što su ultra-apsorbirajući tamponi, dok obezbjeđuju idealno okruženje za rast bakterija. Zato što menstrualne šolje ne upijaju krv, postoje vrlo male šanse za razvoj toksičnog šoka. Međutim, pehar ostavi za 12 sati ili manje da bude siguran.

5. Jesu li održivi?

Menstrualne šoljice su jedna od najodrživijih proizvoda na tržištu. Prema CNN-u, jedna čaša proizvodi 0,4% plastičnog otpada uzrokovanog tamponima i 6% plastičnog otpada uzrokovanog tamponima. Super je i za tvoj novčanik. Potrošnje $10 – 40 dolara na jednom periodu uređaj koji može ti trajati do decenije je odlična investicija—mogao bi spasiti stotine dolara po tvom životu.

6. Ima li više veličina?

Većina brendova menstrualnog kupa prodaju različite veličine, od petita do ekstra velikog. Obično nude manje, mekše čaše dizajnirane za tinejdžere i veće za ljude koji su rađali. Evo vodiča iz Lunette i kviz iz Saalta da nađeš svoju idealnu veličinu. Brza dojava: DivaCup je najbolji za veće veličine!

7. Ima li padova?

Nažalost, menstrualne šolje nisu savršene. Mogu procuriti ako kupite pogrešnu veličinu. Ako vam je tok težak, Možda ćete morati koristiti pantilionere ili investirati u (kombinaciju koja pušta vodu). Postoji i Krivulja učenja za ubacivanje i uklanjanje kupa, što može postati neuredno i frustrirajuće u početku. Ali kao i većina stvari, vježba čini savršenim!

8. Koje su prednosti?

Jesi li znao da menstrualne šolje imaju više krvi od tampona i jastuka? Oni su takođe zaštićeni budžetom, ekološki pogodni, bezbedniji i čistiji od većine proizvoda za jednokratnu upotrebu. Otkad sam počeo koristiti menstrualnu kupa, rutina mi se drastično promijenila od trošenja tone novca na jastučiće do nečega na šta bih se mogao osloniti (za jeftino). Možda se nećeš osjećati spremnim za menstrualni kup, i to je u redu. Sada znaš da su uvijek opcija.