SLOW COOKER MAĐARSKI GULAŠ

AUTENTIČNA MAĐARSKA GOVEDINA GULAŠ
Pre nekog vremena, mama je podelila recept sa mnom za mađarskog gulaša. Ona kaže da je okus vrlo sličan goveđem gulašu koji su jeli u Mađarskoj dok su posjećivali porodicu moje sestre u Rumuniji. Sklonio sam kopiju sa svojom hrpom spremljenih recepata, znajući da ću jednog dana pokušati.

Kada sam žudila za udobnim obrokom nedavno, proučavala sam onaj recept gulaš koji mi je mama dala prije mnogo godina. U njenim pismenim bilješkama pisalo je kako je izmijenila recept da bolje oponaša zdjele gulaša koje su uživali u Mađarskoj.

Pitao sam i sestru Cheryl za njena Mađarska sjećanja po receptu, jer sam znao da je njena obitelj jela ovaj gulaš redovno dok su živjeli u tom području. Cheryl uljepšana na maminim bilješkama recepata a onda mi je dao malo pozadinu o tome kako su uživali gulaš.

Od tada sam napravio recept za sporo kuhalo mađarski gulaš. To je srčano, bogato govedinom, i tako utješno, apsolutno savršeno za prohladan dan.

PRVI UKUS MAĐARSKOG GULAŠA U MOJOJ PORODICI
Moja sestra i njen muž Dave i dvoje male djece živjeli su u Oradei, u Rumuniji dvije godine. Cheryl podijelili tu kad su putovali sa aerodroma u Budimpešti, Mađarske da Oradei, oni bi stati na određene mali drumski panzió (mađarski za ukrcavanje kući, mali hotel, ili krevet i doručak) usput za zdjelu im vruće gulaš.

Rumunski prijatelji preporučili su ovog određenog panzió Cheryl i Daveu. Vlasnici skuhao gulaš u velikom baci željezo travu oko vatre (najviše autentično način da se gulaš), i onda služio ponizni gulaš sa hleb svježe, pretražila kruh za potapanje i pušta do svake poslednje kapi bogu.

Pitao sam Mamu i Cheryl, da me pošalje nekoliko slika od vremena kada su proveli zajedno u posjeti Budimpešti i Beča tog leta, kad su se moji roditelji jela njihov prvi mađarski gulaš. Dijelim par fotografija nakon recepta, ako želite pogledati.

ŠTA JE GULAŠ?
Gulaš je običan gulaš od govedine i povrća, sa dobrom dozom Mađarske zaštitne paprike.

Njegovo porijeklo se može pratiti sve do 9. stoljeća, do stewsa koje su pojeli mađarski pastiri. Ime potiče iz mađarskog gulyása. Riječ gulya znači ‘ krdo stoke ‘na mađarskom, a gulyás znači’ pastir ‘ili'kauboj’.

Gulaš je zajednički obrok Centralne Evrope i jedno od nacionalnih jela mađarske. Hungrian gulaš se razlikuje i od američkog gulaša. Američka verzija obično je rezance, dok je mađarski verzija fokusira više mesa i krompira, i također je začinjena paprika.

SASTOJCI RECEPATA
Govedina Chuck pecenje, rezanje na kocke
Šargarepe, isečene na debele komade.
Crveni Krompir, iseckani na kocke
Gljive rasute
Žuti luk, iseckani.
Češnjak
Goveđa juha, preporučujem malo natrijeve juhe, da možeš kontrolirati količinu soli.
Paradajz sos – samo malo dodaje bogat ukus ovom jelu!
Worcestershire umak-ovo dodaje predivnu dubinu na ukus govedine.
Mađarska slatka Paprika, znam da količina Izgleda kao alatka, ali veruj mi!
Smeđi Šećer
Suhi Senf
Salt & Pepper
KAKO NAPRAVITI MAĐARSKI GULAŠ
Ovo gulaš mogao biti krèkao satima na stovetop – ili u velikom čajnik na otvorenoj vatre, ako želiš biti zaista autentično.

Ali ja sam izabrao da sporo kuhalo radi posao!

Evo kako ćemo napraviti ovaj super lak recept za gulaš:

Stavi govedinu u sporo kuvalo, a onda pokrij sa šargarepom, krompirom, pečurkama, lukom i češnjakom.
U zdjeli, pomiješati preostale sastojke i dodati mješavinu sporom kuhalu, miješajući se u kombinaciju.
Pokrivaj sporo kuhalo i kuhaj visoko 4 do 6 sati, ili dok govedina ne bude ultra nježna.
BAKŠIŠ ZA NAJBOLJI ŠPORET MAĐARSKOG GULAŠA
Ovo je jednostavno jelo i imam samo par jednostavnih savjeta za tebe!

Koristi ukusnu govedinu. Jeftin rez je najbolja govedina chuck je moj broj 1. Pun je ukusa i lagani šporet će magično transformisati ovo inače teško parče mesa u neodoljive, nežne zalogaje goveđeg Raja. Ako ne možeš naći Chucka, gornji krug bi bio moj drugi izbor.

Uvijek uključi Mađarsku papriku! Ima mnogo različitih vrsta paprike, ali ja uvijek tražim “Mađarsku slatku papriku” za ovaj recept. Ako koristite spicier papriku, verovatno ćete želeti da smanjite količinu (ako ne volite sve začinjeno!).

Nemoj štedjeti na kuharskom vremenu. Spor proces kuhanja proizvodi paprikaš sa intenzivnim, zaobljenim ukusom i nevjerovatno nježnim komadićima govedine. Moj recept države kuvar put od 4 do 6 sati, i dok je to obično ne treba 6 sati za govedinu da postane viljušku-nježan, uvek sam to dozvoliti vremena da se osigura najbolji ukus i teksture.