Pročitaj * ovo * ako odugovlačiš

Svatko zaslužuje malo TLC tokom ovog gust školske godine, ali, tanka je linija između pauzu učenja i dva sata TikTok seansu. Ako si se borio da završiš svoj posao, nastavi čitati za korak po korak vodiča da pobijedi prokrastinaciju.

Odugovlačenje je kada odložiš ili odložiš nešto (kao učenje ili čišćenje sobe) čak i kada znaš da će biti negativnih posljedica. Jesi li zainteresovan da saznaš više o ovom fenomenu? Bacimo se na nauku iza ovog klizavog nagiba.

Pa, prema CBT Los Angelesu, ljudi prirodno izbjegavaju stvari koje su neugodne ili teške. Odugovlačenje, međutim, podiže prirodni instinkt. Kada očekujemo da će nas zadatak učiniti nesretnim, izbjegavamo raditi tu aktivnost i umjesto toga se fokusiramo na nešto ugodnije. Priznaj, čačkanje po FYP-u je mnogo zabavnije od čitanja tvog udžbenika iz istorije.

Pošto smo počeli da očekujemo neprijatnost, pomisao da uradimo zadatak stvara anksioznost. I izbjegavanjem te tjeskobe, puni smo olakšanja. Što je zadatak teži, više ćete se osjećati uznemireno zbog početka i potreba za izbjegavanjem zadatka postaje veća.

Perfekcionizam i strah nas također mogu navesti da odugovlačimo. Ako ste posvećeni pravljenju petica, osjetit ćete pritisak i stres ovog perfekcionizma. Početna zadaća će stvoriti veliku tjeskobu, jer se bojite da nećete ispuniti svoje standarde. Ovaj strah od neuspjeha će vas dovesti u iskušenje da izbjegnete teške zadatke, tako da možete izbjeći stres i fokusirati se na nešto ugodnije.

Logično je da je processtinacija nevjerovatno neefikasna i samo sabataging. Stvarno možeš pobjeći od stresa momentalno. Ako odugovlačiš sa obavljanjem svog posla, imaćeš manje vremena da završiš svoje zadatke,što će te još više opteretiti! Razbijanje studija umjesto izbjegavanje anksioznosti ce vas spasiti puno stresa na duge staze.

Savjetuje da pobijedi prokranistinaciju.

Srećom, možemo se izvući iz nagadjanja. Što si produktivniji, lakše ćeš početi raditi. Prati vrhove dolje da skočiš u radni tip raspoloženja.

Slušaj klasičnu ili lofi muziku. Svaka muzika bez tekstova ili poznate melodije uz pomoć fokusiranja i učenje učiniti podnošljivim.

Istraživanje nekih od ovih senzorskih studijskih web stranica: Soundown, Nedostaje mi moje Cafe ili kišno raspoloženje.

Koristi metod od 5 minuta. Samo Pokreni tajmer od 5 minuta i počni raditi svoj posao. Ako se osjećaš kao da si u ritmu sa učenjem, nastavi raditi nakon što se oglasi alarm. Ako ne, napravite 2-minutnu pauzu i ponovite 5-minutni radni period.

Skontaj kako proučavaš ambijent. Upalite svijeće, upalite bijelu glasnu listu ili popijte malo opuštajućeg čaja da Vas oraspoloži.

Učite pametnije pomoću Pomodoro tehnike. Radi 25 minuta, a onda se odmori 5 minuta. Mnogo je lakše raditi domaći sa tom 5-minutom na umu. Ponovi ovaj ciklus 3 puta, a onda napravi 15-minutnu pauzu.

Pratite produktivnost sa timerom za učenje, šuma i Flora.