MEKSIČKA KAFA.

NAŠE PRVO MEKSIČKO ISKUSTVO.
Upravo smo završili naš prvi obrok od naših tjedanlong obiteljskog odmora, naš prvi posjet Meksiku. Bilo nas je petnaest okupljenih te večeri, pod ogromnim krovom Meksičkog restorana. Moji roditelji, porodice moje dve sestre, i naša porodica.

Kad nam je konobar dao meni za desert, Blakeu je trebalo 2 sekunde da naruči meksičku kafu. Moj BIL Dave je slijedio odijelo. I, oh boy, bili smo svi u za poslasticu!

Nekoliko minuta kasnije, naš konobar valjani dug kola pored našeg stola. Kolica je bio prekriven šarene prugastu Meksički tkanine i držao mali stolu-top plameni baklja, carafes, flašu tekile, liker boce, rezultat naočale, limete i višanja. Obećao je da će biti zabavno!

To Meksičko iskustvo s kavom je bilo zabavno, najblaže rečeno. Konobar mi je bio kazališni, sa jednom rukom držao visok kao on mogao dohvatiti, ubrizgavanjem plave-šarao plameni piće, jedan od bokal da sekundu bokal to je držao niske sa svojom rukom. On je to radio, iznova i iznova, dok smo mi oohed i aahed…a mi ostali tiho željeli smo naručili meksičku kafu za sebe. (Za fotografije, pomiči pored kartice recepta, do samog kraja ove pošte.)

Naravno, kad smo bili kod kuće, morao sam da ronim u svoj Meksički recept za kafu. Ovaj dekadentni koktel deserta je pun paperjastog šlaga i višnje, super-zabavan finale slavnog jela!

SASTOJCI ĆE VAM TREBATI
Ovo piće sa začinjenom kafom nije za one sa slabim srcem. Služi se super vruće i uključuje tri vrste alkohola iako bi definitivno mogao smanjiti količinu da ukroti sadržaj alkohola!

Svježi klin limuna i šećer za punjenje stakla
Tequila-zato … Meksiko!!
Liker s okusom kafe, pojačava ukus kafe (Kalua je moj omiljeni)
Liker sa ukusom anisa, malo neočekivano i zabavno!
Jaka kafa, veoma vruća-glavni sastojak
Svježa šlag-lagano zaslađena je savršena za ovo piće.
Volim sve što je preliveno slatkom trešnjom!
KAKO NAPRAVITI MEKSIČKU KAFU?
Neću pokušati replicirati dramatične budalaštine našeg konobara u Meksiku. Ali obećavam da ćeš imati predivno piće u ruci kad završiš. Evo kako se pravi topli koktel kod kuće!

Idemo po redu. Uzmi čašu sa debelim staklom i dodaj oblogu šećera. Ovo ne samo da dodaje lijepi, svjetlucavi element u izgled pića, nego nudi i suprotnu slatku teksturu svakom gutljaju.

Jednostavno pokrenite posječenu stranu svježeg omotača limete oko ruba. Onda okreni čašu naopačke, u malu posudu šećera. Pritisni staklo pravo dole i povuci pravo gore. Ne uvijaj staklo u šećer, jer ćeš rizikovati da razbiješ šećer.