Jednostavan vodič za čišćenje vaše sobe (i održavanje urednog)

Ako želite naučiti kako održavati svoju sobu čistom (a mi govorimo izvan samo preuzimanja prljave odjeće), može biti teško znati odakle početi. Od kada očistiti šta, kako se uhvatiti u koštac sa najtežim delovima prolećnog čišćenja, ovaj vodič je za vas.

Ako želite znati: kako održavate svoj krevet čistim?
Super je važno zadržati mjesto koje provodite 1/3 svog vremena u osjećaju udobnosti i čiste. Promijenite plahte u čist set ~najmanje ~ svake 2 sedmice, a okvir kreveta obrišite mokrom krpom kako biste uklonili prašinu ili prljavštinu. Ako imate dodatne jastučnice, one treba mijenjati više od jednom sedmično-što će koristiti vašoj koži i kosi.

Ako želite znati: kako očistiti svoj ormar?
Ribanje najboljih ponuda može napuniti vaš ormar * super * brzo, a većinu vremena može biti teško odlučiti od čega ćete se riješiti da napravite mjesta. Provedite subotu prolazeći kroz svu odjeću u svom ormaru i razvrstavajući one koje želite zadržati, one za doniranje, a one za smeće. Odjeća koja ne odgovara vama ili vašoj estetici automatsko je uklanjanje, a najbolje procijenite na ostalo!

Ako želite znati: kada ću očistiti svoju sobu?
Ovo je nezgodno, jer ovisi o tome koji dio vaše sobe čistite. Održavajte svoju sobu urednom tako što ćete je uzimati svaki dan, ali usisavanje se zaista mora dogoditi samo jednom sedmično. Brisanje prašine treba da se odvija jednom ili dva puta mesečno. Ispraznite smeće najmanje jednom sedmično (više ako bacate hranu). I, da, tehnički vaše četke za šminkanje nisu dio vaše sobe, ali ih treba čistiti otprilike jednom sedmično.

Ako želite znati: Moram li dezinficirati svoju sobu?
Iako ste vjerovatno vidjeli da vam nastavnici dezinficiraju učionicu nakon nastave, ne morate se tako ponašati prema svojoj sobi. Izuzetak je ako ste vi ili neko drugi u vašoj kući nedavno bolesni. Ako je to slučaj, možete obrisati najčešće korištene površine—kvake, radne površine i elektroniku—dezinficijensom.

Ako želite znati: sada kada je moja soba čista, kako da kažem prijateljima da to ne zabrljaju?
Ovo može biti težak razgovor sa svojim prijateljima. Vaša soba bi trebala biti sigurno utočište za vas, a ako se osjećate kao da ste uvijek zaglavili provodeći nedjeljom čišćenje od subotnjeg spavanja, možda je vrijeme da razgovarate sa svojim prijateljima o smanjenju nereda. Čak i samo jednostavno “Hej momci, prije nego što odemo na spavanje, uzmimo sve smeće i bacimo ga”, ne samo da možemo smanjiti posao za vas, već i pustiti sve Vaše BFF-ove da spavaju u čistijem prostoru.