Istina o Tik Tok ishrani

Slušaj, mi volimo Tiktoka kao i svi drugi. Gdje drugo možeš naći slatke psiće, zgodne modne hakere i preporuke knjiga (da TBR lista nikad nije izgledala bolje) sve na jednom mjestu? Ali baš kao i mnogo informacija si našao na internetu, nije sve aplikaciju trebali biti odvedeni u lice vrijednost—posebno prehrane video.

Tokom prošle godine, wellness zajednica na Tiktoku je eksplodirala. Iz zdravstvenih namirnice vodiči da proteina prah savjet, nema nestašice sadržaja pod prehrane jesam (koji je podigao preko 3 milijarde stavove).

Bez sumnje ovo bogatstvo virtualnih informacija ima svoje prednosti. Za početak, lakše je naći inspiraciju i motivaciju da se bolje jede i kreće više (i veliko da na to!). TikTok također daje doktorima i drugim zdravstvenim profesionalcima način da govore direktno tinejdžerima koji inače možda neće moći pristupiti širokom rasponu eksperata.

Ali polako stvaranja sadržaja na aplikaciju omogućava pozitivno pojedinci da napravim lažnog (i ponekad opasan) tvrdnje o prehrani. Slučaj u trenutku Kad uticajan sa medicinskim znanjem (znaš ko si) ukazuje na to da jede samo zelene sok za nedelju dana je ključ za optimalnu wellness. Nije.)

Obmanjujući Savjeti Kao taj mogu dovesti do nezdravih odnosa s hranom. “Mnogi popularna društvenim mrežama računa se fokusirati na restriktivne dijetama i projektu podcjenjuj količinu hrane tinejdžere treba,” objašnjava Dr Lauren Muhlheim, vlasnik ishrani Terapiju LA. “Ovaj portretijal može izazvati poremećaj ishrane.”

Alicia T., 13, kaže “Šta Jedem za Dan” video na TikTok često je natjerati da se osjeća samosvjesna, i krivim zbog količine hrane da jede. “Znam da je opasno rezati kalorije, ali kad vidim druge djevojke kako to rade, zapitam se da li BiH i ja trebao probati,” dijeli ona. A Alicia sigurno nije sama. Milioni devojaka poput nje su žrtve te opasne zamke za poređenje na društvenim mrežama. Navika se može prerasti u naviku i u fizičko zdravlje.

Naravno, to ne znači da svaki hrana-bez smisla TikTok je štetan, ali moraš biti pametan o tome šta si ti, pa, konzumiraju.

Kako odvajate činjenice od fikcije na hrani? Imamo par rješenja da se uvjerimo da dobivate samo najbolje savjete.

Provjeri (i provjeri) akreditive

Prva stvar koju treba da uradiš kada sletiš na nutricionistički video? Ispitajte kvalifikacije korisnika. “I uvijek vaša istraživanja i otkriti tko je informacija je dolazi,” savjetuje klinički dietitian Steph Grasso, pozovi nekoga ko mjesta na TikTok kao @stephgrassodietitian. “Samo zato što video ima mnogo stavova ne znači da je od licenciranog profesionalca.”

Da budem siguran da si se tačno savjet, pogledaj slova kao MD (liječnik), RD (registrovana dietitian) ili LPN (dozvolu praktične sestra) pored svoje korisničko ime. Nemate akreditive? Provucite se.

Čuvaj se viralnih videa

Tražiš lak doručak da se boriš sa jutarnjim umorom i naletiš na takozvani “detox smoothie”sa 1,2 miliona sličnih. Neverovatno, zar ne?

Pogrešno. “Mnogo virusnih Tiktoksa obećava brze rezultate ili magična rješenja,” kaže Grasso. “Ovakve snimke imaju tendenciju da dobiju tone angažmana, jer ko ne voli brzu fiks?”

Problem je što informacije u njima nisu uvijek legitimne. Neki sadržaja kreatora post lažni savjet jer, nažalost, znaju da će ih više mišljenja i voli. I kao očigledno kao što zvuči, to je bitno da razmotrim da TikToker si gledanje možda nije najbolje. Plus, oni nemaju načina da znaju šta je najbolje za vašu jedinstvenu vježbu i potrebe ishrane.

Ovo ne znači da sve* popularna prehrane TikToks su loše (mi volimo veggie-naprijed varijacija ispekla feta tjesteninu). Samo procijeni viralne vidove kritičnim okom. A ako razmišljaš da napraviš smjenu u onome što jedeš? Prvo razgovaraj s ljudima koje znaš i vjeruj IRL (kao tvoji roditelji ili doktor). Jer ako zvuči predobro da bi bilo istinito, vjerovatno je.

Uključi telesne analize.

Bez sumnje, TikTok algoritam samo će te u puta (sviđa mi se kako to zna možeš da gledaš ormaru organizacija videe prilično beskrajno), ali je daleko izvan baze u drugi (kako se sviđa jedna post u vezi humusa tost pretvoriti cijelu tvoju hrane u kale salatu kuvar?). I ako ste zaručeni sa bilo prehrane sadržaja u poslednje vreme, to je v. moguće da je vaša početna promenilo u korist zdravlje hack i fitness uticajni.

“Algoritam Tiktoka ojačava lažnu ideju da su mršavija tijela bolja, posebno za ljude zainteresirane za sadržaj wellnessa,” naglašava Dr. Muhlheim. “Ali nema boljeg tijela. Tijela dolaze u svim oblicima i veličinama-a različita tijela imaju različite prehrambene potrebe.”

Lak način da popraviš svoj FYP? Počni da voliš i komentarišeš telesno pozitivan sadržaj. “Angažovanje sa self-love videoovima promenilo je moj FYP—i moju perspektivu,” dijeli Caitlyn S., 16. “Počeo sam vidjeti sve različite tipove tijela kako se pojavljuju na mom prijenosu. Osećam se mnogo vrednije na društvenim mrežama.”

Dodavanjem novi zadovoljstvo da vam vaš uobičajeni mix (uključujući i ishrana savjet od pravog dietitians), algoritam će početi da prepoznaješ to ne vibru sa otrovan ili lažni hranu tvrdi. Hrana će vam biti zahvalna.

Pričaj sa profesionalcem ako imaš majora Q-A.

TikTok može biti dobro mjesto da skupi podatke o generalu ishrani, ali nije definitivno zdravstveni savet čvorište (da ne pominjem da ti je teško da stane sve potrebne detalje u brzo klip). “Ne biste trebali pristupiti prehrani s jednosmjernom perspektivom,” kaže Grasso.

Razmisli o tome: Tvoj dnevnik dijetu treba vjerovatno drugačije od tvoje mame, velika sestra je, i da, cak i ona je. To je razlog zašto je najbolje da pričam direktno sa stručnjak kad si ozbiljan pitanja, kao koliko kalorija da konzumiraju dnevno, ili kako da dodas vise hranjivih tvari-gusto obroka na meniju. Doktor ili dietitian mogu procijeniti sve osobne faktore u igri i pomoći stvoriti plan koji je prilagođen baš tebi.

Zapamti: ravnoteža je ključ

Varijacija je super važna, oboje u pogledu onoga što jedeš i onoga što gledaš. Naravno, beskrajno bife prehrane TikToks je interesantno, ali ne zaboravite ostale sjajno sadržaja tamo (da, to je slatko kučence video).

Iako je u redu da povremeno konsultuje aplikaciju za Nakon škole snack inspekciju ili svježe vježbe combo, zadržati angažovanje sa drugim video, previše. Ne samo da će vam hrana biti svježa i zabavna, nego će vam i tijelo i um biti sretni i zdravi. Zato što nije u tome stvar?

TikTok ishrana trendove mi srce i mržnja
Sadržaj koji volimo…i ono što smo prošli.

_umetnikeyboard label
Nutricionisti koji vam pomažu u pravljenju svježih preokreta na klasičnim salatama—ali se također hvale pogodnostima ugriza u hamburger? Da, pls. Ovdje smo za Tiktokere koji su stvarni i znaju da je uživanje u svemu umjerenom bitno gorivo za sretan život.

Rješenje za traženje.
Pilule i praškovi mogu izgledati kao instant fiks, ali mnogi od njih su sponzorisane prevare. Uvijek razgovaraj s doktorom prije početka novog dopuna i budi oprezan s tvrdnjama kompanija koje samo žele prodati svoj proizvod.

Večera za dvoje.
“Jedimo zajedno” spotovi pružaju mealtime company i ohrabrenje onima koji pokušavaju popraviti svoj odnos sa hranom-mi smo ovdje za ove virtualne večere datume.

Calorie pult
“Šta ja Jedem u Dan” video možda je estetski privlačan (smo te vidim, šejk zdjele), ali budite obazrivi video da promovirati konzumiranja set broj kalorija dnevno. Reći ponovo: svačije potrebe su drugačije.

Do je za večeru .
Da, možeš da jedeš zdravo u restoranima. Cijenimo tvorce sadržaja koji nam pokazuju kako da napravimo uravnoteženu ploču na našim omiljenim mjestima.

Igra eliminacije
Osim ako nemaš alergiju ili zdravstveno stanje, vjerojatno ne trebaš izbaciti cijelu kategoriju hrane iz prehrane. Kloni se računa koji promovišu isključivo konzumiranje jedne ili dvije grupe hrane.