Evo zašto je drijemanje zapravo dobro za vas

Bez obzira da li se sjećate da ste prezirali vrijeme spavanja kao dijete ili redovno drijemate prije nego što započnete Hw svaki dan, drijemanje je nešto što smo prije uradili. Uzimanje nap moći nakon dugog dana škole izgleda kao savršen način da se destress i opustite, ali iz nekog razloga postoji stigma (i neka krivica) oko drijemanja. Da li je udaranje u seno gubljenje vremena? Može li drijemanje zapravo zabrljati sa rasporedom spavanja?

Ovdje smo da vam kažemo da ne samo da drijema odličan način za smirivanje, već je i super uobičajena *i* ohrabrena od strane zdravstvenih radnika. Zapravo, drijemanje igra veliku ulogu u mnogim kulturama (razmislite: siestas ili popodnevni odmor u Meksiku, Španiji i Grčkoj). Ovo je vaš znak da više drijemate. Evo zašto je vrijeme za normalizaciju kulture nap.

Naps smanjuju dnevnu pospanost

Ako se osjećate iscrpljeno nakon dugog školskog dana i samo znate da ćete kasnije zaspati tokom fudbalskog treninga, razmislite o drijemanju! Ako pravilno tempirate, drijemanje vam može ostaviti više energije nego kad ste otplutali. Osjećat ćete se opreznije, ponovo aktivirano i spremno za koncentraciju nakon što uhvatite neke zzz-ove.

Dremanje može povećati performanse

Drijemanje je u osnovi supersila! Može poboljšati vaše pamćenje *i * povećajte vrijeme reakcije. Dakle, ako se ideja pamćenja trig formula čini nepodnošljivom, odlučite se za drijemanje—vaša će sesh studija biti mnogo produktivnija.

Naps zamijeniti stres za zen

Naps su dokazani kao * trenutni* pojačivači raspoloženja. Niste raspoloženi da počnete sa školskim radom nakon stresnog dana? Djevojko, odspavaj! Nakon toga ćete se definitivno osjećati jače i sretnije…i potpuno pročitati da se suoči sa tim hemije udžbenika.

Kako drijemati na pravi način

Evo nešto za napomenuti: Drijemanje vas može učiniti još umornijim ako to ne mjerite pravilno. Prema nsf.org, 20 je magični broj za drijemanje. 20-minutni nap omogućava vašem umu i tijelu ostatak koji mu je potreban bez ulaska u dublje faze sna koji bi mogao rezultirati inercijom spavanja (osjećaj groggy ili dezorijentiran nakon drijemanja). Takođe, razmislite o drijemanju prije 2 sata, tako da drijemanje ne utječe na vaš redovni raspored spavanja!